fbpx
hester@decommunicatiecoach.net | 06 45 39 47 84

Leren inspirerend te coachen

Je hebt een eigen salon of je bent manager. Je hebt in ieder geval een  leidinggevende functie.

En dan ga je ineens mensen aansturen. Dit is iets wat je leuk vindt maar het is niet het eerste waar je voor gekozen hebt! Je houdt van mensen mooi maken, creatief zijn maar dit is wel even andere koek!

Je vraagt je wel eens af waarom bepaalde dingen niet werken, je hebt toch afspraken gemaakt met je medewerker? Waarom gebeurd het dan toch niet? Dit is heel herkenbaar voor veel verschillende leidinggevenden. En het is ook best wel frusterend.

Ik heb een video voor je gemaakt over inspirerend coachen. Onder de video heb ik ook nog 12 tips voor je die je direct op de werkvloer kan toepassen.

Wil jij je coaching skills verbeteren? En wil je met andere leidinggevenden lekker sparren, ervaringen delen en van elkaar leren? Dan is Inspirerend coachen iets voor jou! Meer info en inschrijven kun je onder deze link doen:

Inspirerend Coachen

Tip 1

Coach hard op het resultaat en zacht op de persoon 

Je hoeft iemand niet bij de enkels af te breken als er iets niet goed is gegaan of gedaan.

Je mag zeker benoemen wat er niet goed is gegaan, maar je kan ze ook zelf laten ontdekken hoe het anders kan. Daar is een hele mooie coaching techniek voor.

Zacht op de persoon is iemand in zijn waarde laten. Er is iets niet goed gegaan, maar tegelijkertijd is je medewerker nog steeds wie hij of zij is. Dit betekent niet persé dat je diegene niet meer leuk vindt.

 

 

Tip 2

Onderscheid je als succesvolle coach door verbinding en aanwezigheid

Succesvolle coaches onderscheiden zich niet met technieken, maar met hun verbinding en aanwezigheid.

Het menselijke aspect is van groot belang in een coachingsgesprek. Het gaat namelijk over de gecoachte persoon. Het is een persoonlijk gesprek.

Om verbinding te maken met de medewerker die je coacht, is rapport maken van belang. Dit is een manier die ik geleerd heb in de opleiding NLP. Maar ook empathie , luisteren, aanwezigheid (wees met je volle aandacht bij de persoon), persoonlijke congruentie (je zegt wat je denkt en doet wat je zegt, dus afspraken na komen)

Is dat er allemaal niet, dan kan de medewerker net zo goed een instructieboekje gaan lezen.

 

Tip 3

Stilte in een gesprek mag

Stilte in een gesprek is een belangrijke tool. Als een stilte zich voordoet is dat helemaal niet erg. Er hoeft niet altijd wat gezegd te worden. Je geeft je medewerker even de ruimte om na te denken. Je kan tijdens de stilte kijken wat er gebeurt met je medewerker. Wat zegt haar lichaamstaal op dat moment?

 

Tip 4

Geef de goede vibe aandacht

Alles wat je aandacht geeft groeit……….zowel positief als negatief.

Wel eens over nagedacht dat je misschien negativiteit wel eens teveel aandacht hebt gegeven? Ik heb dat zeker wel eens gedaan. Met als gevolg dat er een drama queen ontstaat. Want die blijf je maar (onbewust) voeden met het aansporen van negatief gedrag.

Vaak hebben de mensen die het goed doen hieronder te lijden. Die verdienen de aandacht omdat het zo goed gaat. Laat die mensen dus ook die positieve aandacht van jou krijgen en blijf je focus daarop houden.

 

Tip 5

Geef geen oplossingen

Jij weet het waarschijnlijk allemaal heel goed! Je hebt al zoveel ervaring, dus daar kan je medewerker vast wel wat tips gebruiken. NEE!

Geef ze de kans om zelf het wiel uit te vinden. Vallen en opstaan en aansturen daar waar nodig is. De medewerker mag hard werken, dus het is niet zo dat jij hard werkt en zij doen het een beetje na. Door ze zelf te laten denken, ervaren en uitvinden zal je zien dat ze in beweging komen. Je mag ze de ruimte geven om te ontwikkelen op de manier die bij hen past.

 

Tip 6

Laat je medewerker zelf haar plan schrijven

Als coach wil je heel graag helpen. Wat ik vaak zie in coachingsgesprekken dat de coach druk aan het schrijven en organiseren is. Doe jij dat ook?

Ik heb al eerder in tips aangegeven dat je medewerker aan de slag moet. Jij coacht en stuurt. Dat betekent dat je medewerker zelf het plan schrijft, aantekeningen maakt, enz.

Ik zeg altijd met een grapje :” Ik ben je secretaresse niet!” ;p

 

Tip 7

Voer het coachingsgesprek in een rustige (veilige) omgeving

Je wil graag 100% focus op het gesprek, zowel voor jou als voor je medewerker. Soms worden er persoonlijke dingen besproken en je wil wel graag dat je medewerker een veilig gevoel heeft.

Een tip: voer altijd het gesprek op een plekje waar het rustig en veilig is.

 

Tip 8

Maak tijd voor een coachingsgesprek

Een succesvol coachingsgesprek heeft tijd en ruimte nodig. Dit kan niet zomaar even tussen door. Plan het gesprek in en geef aan hoeveel tijd je vrij hebt gemaakt voor je medewerker. Zo kan je medewerker zich ook voorbereiden en het inplannen in haar agenda.

 

Tip 9

Jij mag je ook wel eens kwetsbaar opstellen

Als je als leidinggevende jouw kwetsbaarheden toont, laat je zien wie je echt bent. Zo kan het zijn dat maandagochtend inderdaad niet jouw beste moment van de week is, of dat ook jij af en toe wat verlegen kan zijn. Jij als leidinggevende hoeft niet perfect te zijn. Door je menselijk op te stellen bouw je aan een vertrouwensrelatie tussen jou en de medewerkers en daarmee aan een positievere werksfeer. Iedereen weet nu dat ook jij zo je kwetsbaarheden kent en je zult meer open overkomen en benaderbaar zijn.

 

Tip 10

Geef zelf het goede voorbeeld
Tot slot is het erg belangrijk dat je als manager het goede voorbeeld geeft. Vaak heb je zelf een idee over een prettige werksfeer: gedraag je hier dan ook naar. Vind jij het bijvoorbeeld erg belangrijk dat medewerkers altijd op tijd zijn, gezellig met elkaar lunchen en vriendschappelijk met elkaar om gaan? Zorg er dan ook voor dat je je zelf aan de regels houdt en dat je af en toe een vriendschappelijk praatje maakt met je medewerkers. Medewerkers nemen een voorbeeld aan hun leidinggevende en zullen het gedrag dat jij vertoont, overnemen; want een goed voorbeeld doet goed volgen 

in plaats van

Gedraag je zelf dus hoe je wilt dat medewerkers zich gedragen onder het mom van ’follow the leader’. Jouw gedrag zal zich snel verspreiden over de werkvloer!

 

Tip 11

Maak een doel met een plan

Stel een doel met je medewerker en werk het uit in een plan. Doordat je medewerker een plan maakt, krijgt hij of zij veel meer inzicht wat er precies gebeuren moet om dat doel te halen. Het geeft veel meer overzicht.

Mocht het echt niet haalbaar zijn dan kan je altijd het doel bijstellen.

In tip 12 leg ik uit hoe je dat het beste kan doen.

 

Tip 12

Be FUZZY! Bij een coachingsgesprek is het van belang dat er een duidelijk doel wordt gesteld. Dus je kan dat het beste omschrijven in een FUZZY doelstelling.

Maak een FUZZY doelstelling:

  • Feestelijk;
  • Uitdagend;
  • Zuiver;
  • Zinnelijk;
  • Yes!

Feestelijk

Mensen moeten er lol in hebben om de doelstelling te behalen.

Uitdagend

Het doel moet spannend zijn, op het randje van het haalbare. Een doel moet liefst bijna onmogelijk zijn.

Zuiver

Het doel moet weergeven wat je echt wilt.

Zinnelijk

Je medewerker moet een prettig opwindend gevoel hebben bij een doelstelling.

Yes!

Een doelstelling moet enthousiasme oproepen. Yes!

Heel veel succes met inspirerend coachen!

 

 

Liefs Hester

Dé Communicatiecoach

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je elke maand de inspiratie mail ontvangen

Daarin ontvang je waardevolle tips, aanbiedingen en nog veel meer moois! Schrijf je in!

Gelukt, je bent ingeschreven!