fbpx
hester@decommunicatiecoach.net | 06 45 39 47 84

Spreek jij dezelfde taal als je klant?

Wat zegt je klant maar wat bedoelt hij of zij nou eigenlijk precies?

 

Onduidelijkheid in een advies gesprek is zo vervelend. Het kan zijn dat jij of je medewerker(s) daar onzeker van wordt.

Ik ben naast trainer en coach te zijn ook haarstylist omdat ik het gewoon veel te leuk vindt om mooi haar te mogen maken. Ik kom ook zeker nog wel eens in situaties waarvan ik denk :” Hoe of wat bedoelt mijn klant nou precies?”

Dat heb jij ook wel eens toch?

Daarom heb ik in het onderstaande filmpje alvast een gratis tip voor je! Zodat jij en je klant er snel begrijpen.

Op mijn facebookpagina geef ik ook veel van mijn kennis weg door gratis tips te posten over adviseren, teambuildingen en leidinggeven. Deze maand geef ik specifiek tips over: spreek jij dezelfde taal als je klant. Als jij op de hoogte wilt blijven van alle tips klik dan op de onderstaande link en like deze pagina:
https://www.facebook.com/decommunicatiecoachHester/
(ps bekijk het filmpje van de tip, maar vergeet niet dat ik hieronder nog een filmpje voor je heb gemaakt! Daarin geef ik nog iets aan jou.

 

Earlybird

Ik ben alweer druk bezig geweest met het komende seizoen. Dan heb ik het over na de zomervakantie.
Heb jij dat ook al gedaan? Plannen waar aan je wil gaan werken, waarin je als salon wil groeien bijvoorbeeld. Ik heb namelijk met je mee gedacht!
Hieronder geef ik jouw alvast de data die al vast staan en wees er snel bij want VOL=VOL. Wil je precies weten wat de inhoudt van de training is? Dat kun je hier op de website vinden onder zzp’er dan naar beneden scrollen en dan kun je op de foto klikken voor de training.

 

Amazing Advice L1
• 9 September 2018
• 4 November 2018

Product Advice (bestaat uit 2 Avonden)
• 11 September
• 25 September

Love your client
• 14 Oktober 2018

Amazing Advice L2
• 30 September 2018
• 25 November 2018

In het onderstaande filmpje leg ik je uit hoeveel korting je kan krijgen op een training!

Ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie toe! Ik hoop dat ik je mag inspireren de komende maand.

Ps Wil je graag een training in je salon? Dan kan dat zeker! In de maand Juli geef ik 5% korting op een training op locatie. Dan kun je het beste even kijken op:

Voor Saloneigenaren

Dan kun je contact met mij opnemen!

Ik geef je nog meer tips over spreek jij dezelfde taal als je klant

Tip 1:

LSD

Nee ik bedoel geen drugs! J

Dit betekent heel iets anders in de communicatie.

LSD is de afkorting die staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Of je nu coach of  haarstylist bent, of een beoordelingsgesprek moet voeren, door goed te luisteren, samenvatten en doorvragen verbeter je de communicatie met  je klant of je medewerker.

Goed luisteren is lastiger dan het in eerste instantie lijkt. Als je in staat bent om te luisteren naar wat een ander zegt ben je in staat te begrijpen wat hij of zij echt bedoelt.

 

Tip 2:

Ontdek hoe leuk het is om te luisteren.

Het is uiteindelijk veel leuker dan over jezelf praten. Door te luisteren leer je meer, creëer je meer waardevolle momenten en wordt je wereld veel rijker.

 

Tip 3: 

Laat de ander praten

Praat niet constant over jezelf. Een goede luisteraar stelt vragen over wat de klant vertelt en laat de ander het woord doen. Je mag heus wel over jezelf praten, maar houd het kort. Je voelt vanzelf aan of er ruimte is voor jouw verhaal. (ken je die mensen die ook altijd hetzelfde hebben mee gemaakt of net iets anders? Of sterker nog ze kennen iemand die iets soort gelijks hebben meegemaakt?) # zeer irritant

 

Tip 4:

Luisteren doe je niet alleen met je oren, maar met je hele lichaam.

Door je lichaamshouding laat je de ander zien dat je geïnteresseerd bent in wat hij te zeggen heeft.

Een goede luisteraar let aandachtig op wat de ander te zeggen heeft. Aandachtspunten zijn:

  • de woorden (wat zegt iemand letterlijk?)
  • de manier waarop de ander de woorden uitspreekt (toon, volume, kracht)
  • delichaamstaal (houding, gebarentaal, gezichtsexpressie)

 

Tip 5:

Praat in beelden 

Een foto zegt meer dan duizend woorden, we kennen de uitspraak allemaal. Probeer jouw advies zodanig aan de klant te vertellen dat ze het al voor zich ziet. Dit kan een extra positief effect geven. Laat eventueel een foto zien als inspiratie.

 

Tip 6: 

Oh ow een klacht! En wat nu?

Neem de klacht serieus en probeer je in te leven in de klant. Het is een cadeautje dat je klant durft en de moeite neemt om terug te komen, zie het als een kans om het weer goed te kunnen maken.

Blijf rustig, neem de klant mee naar een rustig plekje en ga er bij zitten zodat hij of zij ook het gevoel heeft dat er echt naar ze geluisterd wordt.

Laat je klant zijn of haar hart luchten en kom er achter wat er precies is fout gegaan. En zoek samen een oplossing.

 

Tip 7:

Oh ow een klacht! En wat nu?

Denk niet in problemen, maar in oplossingen.

Pas op! Blijf niet in het probleem hangen maar zorg ervoor dat jullie samen naar de oplossing gaan.

Vertel aan je klant dat jij het belangrijk vindt dat hij of zij tevreden is en dat je daarvoor graag wilt zorgen. Je kunt gaan uitleggen wat de mogelijkheden zijn en vragen of je klant hierin zich kan vinden.

 

Tip 8:

Rapport maken (NLP) is de basis van communicatie

 Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Dat je direct een klik met je klant hebt en je kon er uren mee praten over allerlei verschillende onderwerpen. Een heerlijk gevoel voor jullie allebei. En dat zijn klanten die je graag in je salon hebt. Dit betekent dat jullie onbewust rapport maken met elkaar.

Het komt ook wel eens voor dat je even moet zoeken naar de connectie met je klant, en dan kan rapport maken bij je klant heel goed helpen.

Door bewust rapport te gaan maken zal je merken dat je klant sneller met je mee zal gaan in het gesprek en zal je advies veel soepeler gaan.

 

Een voorbeeld hoe je rapport kan maken:

 

De meest voor de hand liggende manier om rapport te maken is ‘matchen’. Dit doe je door op een onopvallende manier de lichaamshouding van je klant over te nemen. Het werkt echt, probeer maar eens. Er zijn nog veel meer manieren om rapport te maken.

Liefs Hester

Dé Communicatiecoach

 

#decommunicatiecoach #Klantadviesgeven #gratistips #kapperstraining #schoonheidspecialisten #visagiste #trainingvoorkappers #beautybranche #teambuilding #productadvice #olaplex #olaplexnederland

Liefs Hester
Dé Communicatiecoach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je elke maand de inspiratie mail ontvangen

Daarin ontvang je waardevolle tips, aanbiedingen en nog veel meer moois! Schrijf je in!

Gelukt, je bent ingeschreven!